اختصاصی/ پیتر شگرت بیتردید سرمربیای است که عاشق چالشهاست و در مدت زمانی کوتاه، تاجیکستان را تبدیل به یک پدیده کرد.
به گزارش سایت رسمی فوتبال برتر، پیتر شگرت مردی است که نباید او را دست کم گرفت. از تصمیم عجیب او برای ادامه حضور روی نیمکت سرمربیگری گرجستان با وجود ورود تانکهای روسیه به این کشور در سال ۲۰۰۸ گرفته تا مربیگری در افغانستان؛ به نظر میرسد که شگرت عاشق چالشهاست.
اما چالش اخیر شگرت بیتردید، غیرمنتظرهترین چالش برای او بوده است. او با بازگشت به اتحاد جماهیر شوروی سابق، توانست با تاجیکستان افتخاری کمنظیر را کسب کند. کشوری که سابقه فوتبالی بسیار کمی داشت؛ این سرمربی کروات با تاجیکستان به جام ملتهای آسیا رسید و با این تیم تا مرحله یکچهارم نهایی این دوره از رقابتها پیش رفت.
جام ملتهای غیرمنتظره با تاجیکستان
همانطور که در اغلب ادوار تورنمنتهای مختلف شاهد هستیم، جام ملتهای آسیا هم امسال با چند پدیده شگفتیساز همراه بود؛ حذف زودهنگام تیمهایی مثل چین و بعد از آن عربستان از یک سو و صعود تیمهایی مثل تاجیکستان و فلسطین (به رغم جنگ غزه) به مراحل حذفی، از جمله شگفتیهای این جام بودند.
هرچند که ماجراجویی فلسطینیها در مرحله یک هشتم نهایی به دست قطر به پایان رسید ولی تاجیکستان توانست تا در ضربات پنالتی مقابل امارات به پیروزی رسیده و به دور یک چهارم پایانی برسد. همین برد باعث شد تا مردم تاجیک آن شب را تا صبح در خیابانهای دوشنبه به رقص و پایکوبی بپردازند و اتوبوس حامل کاروان تاجیکستان به هتل محل استقرارشان هم از این قاعده مستثنی نبود.
شگرت در آستانه دیدار تاجیکستان مقابل اردن در مرحله یک چهارم پایانی گفت: « این بازیکنان قهرمان هستند و کاری که انجام میدهند حیرتانگیز است. آنها حتی مرا مجبور کردند که با آنها برقصم و خوشحالم که کسی از این صحنهها فیلم نگرفته. اگر قبل از این به تاجیکستان سفر میکردید، میدیدید که مردم فقط بازیهای بارسلونا، چلسی یا منچسترسیتی را تماشا میکنند. همه تیشرتهای مسی و رونالدو به تن میکردند و کسی به تیم ملی اهمیتی نمیداد. اما این روزها عکسهای زیادی برای من ارسال شده که در آن بچهها لباس تیم ملی را به تن دارند. میتوانید چنین چیزی را باور کنید؟ ما واقعا تاثیرگذار بودهایم.»
پیشرفت فوتبال تاجیکستان
تاجیکستان در پنج تلاش قبلیاش موفق به صعود به جام ملتهای آسیا نشده بود؛ اما آنها بعد از صدرنشینی در گروه مقدماتی با حضور سنگاپور، میانمار و قرقیزستان برای اولین بار توانستند به اولین تورنمنت بزرگ فوتبالی راه بیابند.
این درحالی است که درعرصه رقابتهای باشگاهی در قاره آسیا هم تاجیکستان در سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری داشته و استقلال تاجیکستان، قهرمان این کشور، این فصل برای سومین بار متوالی در مرحله گروهی لیگ قهرمانان اروپا حضور یافت.
در جام ملتهای قطر، تاجیکستان با چین مساوی کرد و در مصاف با میزبان، رقابت را واگذار کرد و در نهایت با برد ۱-۲ مقابل لبنان، توانست به دور بعدی راه بیابد. این درحالی بود که حتی راهیابی این تیم به جام ملتها، یک دستاورد بزرگ برای آنها تلقی میشد ولی تاجیکستان به دور حذفی رسید و در مرحله یک هشتم پایانی هم در ضربات پنالتی، امارات را از پیش رو برداشت.
چالش بعدی برای تاجیکستان، مصاف با اردن در مرحله یک چهارم پایانی بود. این دیدار در شرایطی برگزار شد که اردن هم مثل شاگردان شگرت با روحیهای جنگجویانه دراین تورنمنت حضور یافته بود و با حذف کردن عراق در مرحله یک هشتم، شگفتیساز شده بود.
شگرت در آن زمان گفت: « ما از بازی اردن مقابل عراق میدانستیم که آنها تا لحظه آخر به مبارزه ادامه خواهند داد. آنها در بازی با عراق ۱-۲ عقب بودند ولی روند بازی را در دو دقیقه تغییر دادند؛ آن هم دقیقا در لحظاتی که به نظر میرسید که عراق به دور بعد رسیده است. آنها خطرناکند و ما ذهنیت مناسبی داریم تا از هیچ، یک شگفتی خلق کنیم.»
جوانگرایی در تاجیکستان
شگرت، با سه دهه تجربه مربیگری در کشورهای مختلف اروپایی و آسیایی گام به تاجیکستان گذاشت؛ از بوندس لیگای آلمان گرفته تا لیگ برتر اندونزی؛ این سرمربی کروات در تیم ملی تاجیکستان تمرکزش را برروی جوانگرایی و استفاده از تواناییهای نسل جوان در تیمش قرار داد و تیم او یکی از جوانترین تیمهای حاضر در این دوره جام ملتها بود.
خود او دراین رابطه گفت: «حس میکنم که تیم را رهبری کردم و از تجربیاتم برای کمک به آنها برای صعود از دور گروهی بهره بردم. ولی الان مسئولیت بیشتر برروی دوش بازیکنان است. برای همین خوشحال شدم که امارات را بردیم. بازیکنانم به من نشان دادند که دیگر بچه نیستند و بزرگ شدهاند و توانایی انجام کارهای بزرگ را دارند. بازی با امارات باورنکردنی بود. ما در دقیقه ۹۵ گل خوردیم و معمولا این اتفاق، ذهنیت تیم را بهم میریزد ولی ما توانستیم به بازی برگردیم.»
سرمربی تاجیکستان ادامه داد: « من این بازیکنان را دوست دارم. قبل از بازی با امارات، روی ضربات پنالتی تمرینات زیادی کرده بودیم ولی بازی کردن در مقابل ۴۰ هزار نفر، حجم فشار و استرس بالایی دارد که بازیکنانم نشان دادند که میتوانند این استرس را مدیریت کنند.»
شگرت در ادامه به این نکته اشاره کرد که زمانی که بازی به ضربات پنالتی کشیده شد، از موفقیت تیمش مطمئن بوده، چرا که به تواناییهای رستم یتیموف، دروازهبان تیمش اطمینان داشته؛ دروازهبانی که در نهایت با مهار پنالتی کایو، صعود تاجیکستان به دور بعد را مسجل کرد.
او در مورد دروازهبان تیمش گفت: « میدانستم که دروازهبان پنالتی گیری داریم. میدانستم که او دست کم یک پنالتی را میگیرد ولی نمیدانستم که چند پنالتی را گل خواهیم کرد.»
تاجیکستان که در رنکینگ فیفا در رتبه صد و ششم قرار داشت، در واقع نوزدهمین تیم برتر آسیا به شمار میرفت و کمتر کسی فکرش را میکرد که این تیم بتواند تا مرحله یک چهارم پایانی جام ملتهای آسیا پیش بیاید.
قهرمانی در جام ملتها در دور گروهی
این سرمربی کروات در بخش پایانی صحبتهایش گفت:« بعد از بازی با لبنان، ما قهرمان جام ملتها شدیم؛ تاجیکستان زمانی که از مرحله گروهی به دور بعد صعود کرد، قهرمان آسیا شد. من این را در زمین چمن و در جشنی که با بازیکنانم برگزار کردیم، دیدم. آنها روی سر من پریدند و عینکم را شکستند. بعد از آن هم امارات را شکست دادیم و دوباره قهرمان آسیا شدیم. ما دوبار قهرمان شدیم و جشنهایمان باورنکردنی بودند. در هتل کلی جشن و پایکوبی داشتیم و بازیکنانم روز بعد از برد، هیچ تمرین بدنسازیای انجام ندادند. برای من فوتبال همین است و امیدوارم که این بازیکنان بتواند دوباره در فوتبال برقصند.»
تا کنون نظری ثبت نشده است!