اختصاصی / به مناسبت یک سالگی حضور «امیر قلعهنویی» روی نیمکت تیم ملی؛ نگاهی به آمار و ارقام سرمربی تیم ملی ایران انداختیم.
به گزارش سایت رسمی فوتبال برتر؛ «امیر قلعهنویی» در عید نوروز یک سالگی حضورش در تیم ملی را جشن گرفت. سرمربی ۶۰ ساله فوتبال ایران در طول یک سال گذشته، روزهای پر فراز و نشیب زیادی را از سر گذرانده و حالا بعد از ناکامی تیم ملی در راه فتح جام ملتهای آسیا، تلاش میکند در مأموریتهای مهم پیش روی خود روی نیمکت «یوزها» به موفقیت برسد.
فدراسیون فوتبال پس از حذف تیم ملی در مرحله گروهی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، تصمیم گرفت پس از ۱۲ سال بار دیگر نیمکت تیم ملی را به یک سرمربی ایرانی بدهد. قلعهنویی که قبلا یک بار پس از جام جهانی ۲۰۰۶ هدایت «یوزها» را بر عهده گرفته بود، بار دیگر و بعد از جام جهانی جایگزین یک سرمربی خارجی شد تا بتواند خاطرات تلخ حذف از جام ملتهای آسیا ۲۰۰۷ و اتفاقات پس از آن را پاک کند.
مهمترین هدف قلعهنویی در مقطع دوم حضورش در تیم ملی این بود که ایران را پس از نزدیک به نیمقرن به قهرمانی آسیا برساند. هدفی که تیم ملی خیلی به آن نزدیک شده بود ولی شکست مقابل قطر در نیمهنهایی، حسرت فوتبال ایران و قلعهنویی را تمدید کرد.
برخلاف سال ۲۰۰۷، اینبار سرنوشت متفاوتی برای قلعهنویی رقم خورد و او پس از حذف از جام ملتها در تیم ملی ماندگار شد و اگر اتفاق عجیبی رخ ندهد تا جام جهانی ۲۰۲۶ هدایت «سفید پوشان» را بر عهده خواهد داشت.
قلعهنویی روز ۳ فروردین سال گذشته برای نخستین بار در مقطع دوم حضورش در تیم ملی، روی نیمکت ایران نشست. در این مقطع سفیدپوشان در مصاف با روسیه به تساوی یک بر یک رسید و سپس با برتری ۲ بر یک مقابل کنیا، نخستین «فیفا دی» خود با سرمربی جدید را به پایان رساندند.
«تیم ملی» در یک سال اخیر، ۲۰ بازی با هدایت امیر داشته که ۱۶ برد، ۳ تساوی و یک شکست حاصل کار مرد ۶۰ ساله نیمکت ایران بوده است. تیم ملی فوتبال کشورمان در این جدالها، ۶۲ بار گل زده و ۱۸ مرتبه هم دروازهاش باز شده. در این مدت ۲ جام قهرمانی در مسابقات کافا و تورنمنت دوستانه اردن را هم بالای سر برده است.
بهترین پیروزیهای ایران در مقطع دوم حضور قلعهنویی با نتایج ۶ بر یک مقابل افغانستان و ۵ بر صفر مقابل ترکمنستان بهدست آمده ولی بدون تردید مهمترین و خاطرهانگیزترین بردی که کسب شده، پیروزی ۲ بر یک مقابل ژاپن بود که با یک نمایش عالی و فراتر از انتظار بهدست آمد. تنها شکست ایران هم در نیمهنهایی جام ملتهای آسیا مقابل قطر با نتیجه ۳ بر ۲ رقم خورد.
نمایش ایران برابر ژاپن در جام ملتهای آسیا بهقدری خوب بود که خیلیها تصور میکردند قهرمانی در جام ملتها از هر زمان دیگری به یوزها نزدیک شده ولی شکست ناباورانه ۳ بر ۲ مقابل قطر رویای قهرمانی پس از حدود نیمقرن را بار دیگر خراب کرد تا تیم ملی به تلخترین شکل ممکن از جام حذف شود. شکست مقابل قطر در شرایطی که اردن به فینال مسابقات رسیده بود و ایران شانس زیادی برای قهرمانی داشت، حسرت حذف از این دوره را چند برابر کرد. جالب اینکه فینال این دوره در شرایطی بین قطر و اردن برگزار شد که هر ۲ تیم چند ماه قبل با نتایج ۴ بر صفر و ۳ بر یک مقابل ایران شکست خورده بودند.
امیر قلعهنویی در یک سال اخیر، از نفرات مختلفی در تیم ملی استفاده کرده ولی «محمد محبی» و «مهدی طارمی» با انجام ۱۹ بازی زیر نظر او رکورددار هستند. همچنین «احسان حاجصفی» با ۱۸، «سعید عزتاللهی» با ۱۷، و «علیرضا بیرانوند» و «رامین رضاییان» با ۱۶ بازی، نفرات دیگری هستند که بیشترین دیدارها را زیر نظر سرمربی فعلی تیم ملی تجربه کردهاند.
«مهدی طارمی» با زدن ۱۶ گل بهترین گلزن ایران زیر نظر قلعهنویی در این مدت بوده و «سردار آزمون» هم با ۱۱ گل زده در جایگاه بعدی قرار دارد.
پس از جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، با توجه به بالا رفتن سن بازیکنان تیم ملی، صحبتهای زیادی در خصوص جوانگرایی و تغییر نسل وجود داشت. قلعهنویی با توجه به فرصت کمی که تا جام ملتهای آسیا پیش روی خود میدید، ترجیح داد باز هم به نفرات قدیمی اعتماد کند و به جز «محمد محبی» و «مهدی قایدی»، بازیکن جدید دیگری به ترکیب اصلی تیم ملی راه پیدا نکرد.
البته کادر فنی تیم ملی در اردوی اخیر، نفراتی مثل «آرشا شکوری»، «مهدی لیموچی»، «جواد آقاییپور»، «محمدرضا آزادی»، «سعید سحرخیزان»، «محمد قربانی» و «حسین گودرزی» را هم به تیم ملی دعوت کردند و باید دید در اردوهای بعدی کدام بازیکنان شانس حضور در لیست را بهدست خواهند آورد.
در یک سال اخیر، ۱۵ بازیکن برای نخستین بار با پیراهن تیم ملی به میدان رفتهاند؛ «حسین پورحمیدی»، «محمد دانشگر»، «محمدامین حزباوی»، «محمدحسین مرادمند»، «آرمین سهرابیان»، «میلاد زکیپور»، «آریا یوسفی»، «محمدجواد حسیننژاد»، «علیرضا علیزاده»، «محمد کریمی»، «سعید مهری»، «رضا اسدی»، «شهریار مغانلو»، «محمدرضا آزادی» و «شهاب زاهدی» نفراتی بودند که زیر نظر قلعهنویی ملیپوش شدند و جالب اینکه اکثر این بازیکنان در اردوی آخر اصلا حضور نداشتند.
در حال حاضر «سامان فلاح»، «محمدامین حزباوی»، «آریا یوسفی»، «محمد قربانی»، «محمدجواد حسیننژاد»، «اللهیار صیادمنش»، «مهدی قایدی» و «محمد محبی» مهمترین نفراتی هستند که از نظر سنی شرایط فوقالعادهای دارند و با توجه به کیفیتشان میتوانند در آینده به تیم ملی کمک زیادی کنند و جایگزین بازیکنان فعلی شوند.
ایران" class="text-black">تیم ملی ایران هرچند با قلعهنویی نتوانست طلسم قهرمانی در جام ملتها را بشکند و در یکقدمی فینال ناکام ماند ولی حالا امیدوار است با افزایش تعداد تیمها در جام جهانی ۲۰۲۶، ضمن صعود به جام جهانی، برای نخستین بار از مرحله گروهی مسابقات عبور کند و طلسم حضور در مرحله حذفی را بشکند. اتفاقی که اگر رخ دهد میتواند نام قلعهنویی را در تاریخ ایران" class="text-black">تیم ملی ایران ماندگار کند.
تا کنون نظری ثبت نشده است!