16:20
0
کد خبر : 21379

پرونده ویژه آشنایی با نامزدهای ریاست فدراسیون فوتبال؛ همه چیز درباره مهدی تاج

اختصاصی / فضای فوتبال ایران طی ۱۰ روز گذشته بیش از هر چیزی متوجه اتفاقاتی بود که در کوچه منتهی به ساختمان فدراسیون فوتبال در سئول رقم می‌خورد.

پرونده ویژه آشنایی با نامزدهای ریاست فدراسیون فوتبال؛ همه چیز درباره مهدی تاج
به گزارش سایت رسمی فوتبال برتر؛ فضای فوتبال ایران طی ۱۰ روز گذشته بیش از هر چیزی متوجه اتفاقاتی بود که در کوچه منتهی به ساختمان فدراسیون فوتبال در سئول رقم می‌خورد. این توجه برای شناسایی افرادی بود که قرار است روز یازدهم اسفندماه در محلی گرد هم بیایند و از میان آن‌ها رییس جدید فدراسیون فوتبال و اعضای هیأت رییسه شناسایی شوند.
انتخابات روز یازدهم اسفندماه برای ریاست فدراسیون و پست‌های هیأت رییسه شامل نایب رئیس اول، نایب رئیس دوم، نایب رییس سوم (زنان) و ۷ نفر اعضای دیگر شامل دو نفر از بین رؤسای هیأت‌های فوتبال استان‌ها، ۲ نفر از بین مدیران عامل باشگاه‌های لیگ برتر و لیگ دسته اول و ۳ نفر از بین افرادی که سابقه مدیریت ورزشی دارند در تاریخ ۱۱ اسفند برگزار خواهد شد.
با پایان مهلت نام نویسی از نامزدهای انتخابات فدراسیون فوتبال، ۵ نفر برای تصاحب کرسی ریاست ثبت نام کردند. «مهدی تاج»، «علی کفاشیان»، «امیر عابدینی»، «شهاب‌الدین عزیزی خادم» و «حیدر بهاروند» کسانی بودند برای پست ریاست فدراسیون ثبت نام کردند. البته تقاضا برای رسیدن به صندلی خیابان سئول بیشتر بود اما فقط این ۵ نفر توانستند حداقل ۵ فرم تخصیص شده پیش رأی با امضای اعضای مجمع را بگیرند و ثبت نام‌شان را تکمیل کنند. 
نکته قابل توجه اینکه هر ۵ نامزد سابقه مدیریت در فدراسیون فوتبال را در سوابق ورزشی خود دارند. در ادامه و به همین بهانه و در ادامه به طور جزیی‌تری به بررسی عملکرد هر کدام از نامزدها در دوران مدیریتشان می‌پردازیم.

۱- مهدی تاج؛ (نایب رییس اول: مهدی محمد نبی

نایب رییس دوم: حیدر بهاروند، نایب رییس سوم (زنان): فریده شجاعی):

«مهدی تاج» یکی از افرادی است که با وجود انتقادات نسبت به عملکردش همچنان قصد ادامه حضور در فدراسیون فوتبال را دارد. تاج در سال ۱۳۹۵ به صندلی ریاست فدراسیون رسید اما حواشی مربوط به قرارداد ویلموتس که هنوزهم تمام نشده، او را در دی ماه ۱۳۹۹ مجبور به استعفاء کرد. البته تاج بار دیگر پس از ماجراهای عجیبی که به برکناری شهاب عزیزی‌خادم منجر شد، به فدراسیون بازگشت. حالا این مدیر که سابقه نایب رییسی فدراسیون فوتبال، مدیرعاملی سپاهان، ریاست بر سازمان لیگ و عضویت در هیئت مدیره سپاهان، ذوب‌آهن، فجر سپاسی و پرسپولیس را دارد، امیدوار به تمدید حضور خود در ساختمان خیابان سئول است. 
مهدی تاج با توجه به حضور در فدراسیون، شانس بالایی هم دارد و با ۴۸ فرم تخصیص‌ داده شده، پیش از رأی‌گیری اختلاف فاحشی از این حیث با رقیبان خود دارد. این آرا برگ برنده مهمی برای او به شمار می‌رود.
این چهره در حالی برای ریاست فدراسیون نامزد شده که دوران ریاست او بر فدراسیون همراه با حواشی بی‌شماری بود. بزرگ‌ترین نقد و ابهامی که درباره او وجود دارد «ویلموتس‌گیت» است. او مارک ویلموتس بلژیکی را با قراردادی پر حرف و حدیث به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران معرفی کرد و بعد از آنکه نتایج درخوری حاصل نشد، ویلموتس با فسخ قرارداد به صورت یک‌طرفه، بزرگ‌ترین غرامت ممکن در تاریخ فوتبال را از فدراسیون ایران طلب کرد. پرونده مهدی تاج در ویلموتس‌گیت به قدری سروصدا کرد که او در برهه‌ای مجبور شد از کارش در ریاست فدراسیون فوتبال به عنوان رئیس استعفا دهد و در چند نوبت زمزمه فراخواندنش به نهاد‌های قضائی برای پاسخ‌گویی به چنین قراردادی شنیده شد.
اگرچه همچنان از گوشه‌وکنار شنیده می‌شود که هنوز پرونده ویلموتس و قراردادی که تاج با او بسته مفتوح و در دست بررسی است، ولی به نظر می‌رسد با حمایت از او برای بازگشت دوباره به فدراسیون فوتبال، سرنوشت آن پرونده به جای مشخصی ختم نشود. ایران مجبور شده غرامت سنگینی بپردازد و حتی در برهه‌ای شایعه شد که ساختمان فدراسیون فوتبال هم در همین راستا از دست رفته است. تاج و دایره مدیران مورد اعتمادش، اما بی‌توجه به چنین اتفاقاتی، دوباره به فدراسیون فوتبال برگشتند تا این بار نوید روز‌های بهتری را برای فوتبال دهند. برخلاف تصور و شاید برنامه‌ریزی آنها، روز‌های خوبی برای تاج از راه نرسید هیچ، بلکه پرونده فساد گسترده در فوتبال ایران که گفته می‌شود مربوط به سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ است هم برملا شد.
اینجا هم دست بر قضا تعدادی از افرادی که با مهدی تاج در فدراسیون فوتبال همکاری و اتفاقا سمت بالایی هم داشتند در این پرونده متهم شناخته شدند و تعدادی دیگر هم قرار بود به عنوان مطلع به دادگاه بروند تا پاسخ‌گوی ابهامات مختلف در این پرونده باشند. در همین بین هم کم نیستند افرادی که می‌گویند اگر توصیه یا حمایت‌های بیرونی نبود، خیلی زودتر از این‌ها تکلیف این پرونده فساد و پای افرادی که در آن گیر هستند رو می‌شد. به هر روی، هر‌دو پرونده همچنان بدون پاسخ مانده است؛ همین که مشخص نشد وضعیت رسیدگی به پرونده ویلموتس‌گیت به کجا رسید و همین که برخلاف وعده‌های مکرر، هنوز افراد دانه‌درشتی که در پرونده فساد اخیر در فوتبال ایران نقش داشته‌اند معرفی نشد‌ه‌اند.

پرونده ویلموتس، نقطه تاریک کارنامه تاج

داستان دیگری که مهدی تاج را هم به گوشه رینگ برد و قاعدتاً بخش زیادی از هواداران فوتبال را علیه او کرد، مربوط به داستان سقف قرارداد و بودجه در باشگاه‌های لیگ برتری است. این یکی از آن دست اتفاقات تازه‌ای است که در فوتبال ایران رخ داده است. در همین فصل و در فاصله سه ساعت مانده به اعلام اسامی بازیکنان و مدارک تیم‌های حاضر در لیگ نخبگان و قهرمانان آسیا، یک‌باره خبر رسید فدراسیون فوتبال در اقدامی ضربتی، سقف بودجه را افزایش داده. به این معنی که پرسپولیس و استقلال ۱.۳ میلیون دلار و سپاهان و تراکتور یک میلیون دلار به سقف‌شان اضافه شده است. این همان موردی بود که از مدت‌ها پیش سه باشگاه دیگر به غیر از پرسپولیس در پی محقق‌شدنش بودند، ولی پرسپولیسی‌ها اعتقاد داشتند از آنجا که خود فدراسیون قانون‌گذارِ چنین بندی بوده، باید به آن پایبند می‌بود. اما به‌یک‌باره، فدراسیون فوتبال از قانونی که خودش ساخته عدول کرد و همین موضوع باعث شد تا پرسپولیسی‌ها و در رأس آن، رضا درویش، مدیرعامل این باشگاه، علیه او شوند.
بعد از اتفاق ناگواری که فوتبال ایران در قرارداد مارک ویلموتس به خود دید، تاریک‌ترین نقطه تاریخ فوتبال در زمان ریاست تاج رقم خورد و فقط سه ساعت مانده به اتمام مهلت بارگذاری مدارک تیم‌ها در آسیا، قانون تغییر کرد.

پرونده های رد شده قضایی

تاج درگیر پرونده‌های قضایی مختلفی هم بود برای نمونه تابناک در بخشی از گزارش خود با «کاندیدای خاص» نامیدن مهدی تاج نوشته است: «او علاوه‌بر استفاده از قدرت، با ایجاد فضایی رانتی برای تعدادی از رسانه‌ها برای خود سپر رسانه‌ای نیز ایجاد می‌کند. رانتی که باعث شده برخی رسانه‌ها به‌صورت اجاره‌ای تحت اختیار کارکنان ستاد انتخاباتی او باشند.» به نظر می‌رسد اشاره خاص این رسانه به وبسایت «ورزش سه» باشد که به‌صورت ویژه اخبار مرتبط با کاندیداتوری مهدی تاج را پوشش داد.
پیش‌از این در اردیبهشت ۱۴۰۳، نام سردبیر این وبسایت کنار نام برخی از مدیران فدراسیون فوتبال و نواب آقای تاج به‌عنوان متهمین پرونده «فساد باشگاه مس رفسنجان»، به اتهام دریافت رشوه از طریق دریافت سکه‌های طلا مطرح شده بود.
تابناک با نقد فضای رسانه‌ای شکل گرفته در اطراف مهدی تاج نوشته است: «هیچ سوالی در مورد فساد موجود در فوتبال، وضعیت حال‌حاضر این فدراسیون، پرونده مارک ویلموتس، از دست رفتن ساختمان فدراسیون فوتبال، تخلفات و تخطی از قانون و مقررات پرسیده نمی‌شود.»
آقای تاج در کنفرانس خبری خود که به‌شکلی ویژه از سوی برخی رسانه‌ها پوشش داده شده، در توضیح چرایی معرفی دوباره «مهدی محمدنبی» و «حیدر بهاروند»، دو نایب‌رییس کنونی خود به‌عنوان گزینه‌هایش در دوره بعدی ریاست گفته است: :«با این دو نفر کار کرده‌ام و دوره‌ای دو سال و نیمه را با هم پیگیری کردیم. آن‌ها مفید هستند و آشنایی به کار دارند.»

ماجرای مس رفسنجان

رسانه‌های رسمی در ایران ۲مرداد ۱۴۰۳، از احضار شدن مهدی محمد‌نبی و حیدر بهاروند، درباره پرونده فساد باشگاه مس رفسنجان و دست داشتن آن‌ها در سکه‌ها و دلارهای رشوه داده شده به مدیران ارشد فوتبال ایران خبر دادند. به نظر می‌رسد مهره‌های کلیدی آقای تاج برای ادامه ریاست بر فوتبال ایران، همانند خودش، پرونده‌هایی باز در قوه‌قضاییه دارند؛ پرونده‌هایی که فعلا بدون رسیدگی باقی مانده‌اند.
تاج در دوران حضور در سپاهان هم پرحاشیه بود. سال ۱۳۸۲ «علی اکبر عرفانیان دانشور»، دبیرکل وقت فدراسیون فوتبال بود که با دستور «محمد دادکان»، ریاست وقت فدراسیون راهی اصفهان شد و سکه‌ها را از لای گزها بیرون کشید. این فساد حین یکی از بازی‌های سپاهان در فصل دوم لیگ برتر کشف شد، اما اتفاق خاصی رخ نداد و در همان فصل این تیم اصفهانی به قهرمانی رسید که «محمد دادکان» بعدها فقط به نام یک نفر در باشگاه سپاهان اشاره کرد و آن هم مهدی تاج بود. دادکان در این باره تعریف کرده بود: «من به آقای دانشور گفتم بدون آنکه کسی متوجه شود، به اصفهان برود. او هم در رختکن جعبه‌های گز را گرفت و دید که داخلش سکه است. تاج یک شب در فدراسیون نزد من آمد و گفت که ما این کارها را نکردیم و افراد دیگری این کار را انجام داده‌اند».

دوره 8 ساله کارلوس کیروش در تیم ملی

اوج تخلفات، فسادها یا انحرافات شاید در زمانی بود که «کارلوس کی‌روش» در تیم ملی حضور داشت. از این جهت که این اتفاقات استمرار داشت و سرمربی پرتغالی تیم ملی به دلیل ۸ سال حضور در رأس کادرفنی تیم ملی با اطرافیان داخلی و خارجی‌اش یک کلونی تشکیل داده بود و تمامی اردوها، بازی‌های تدارکاتی و حتی پاداش‌های مالی را در اختیار داشت. آش تا جایی شور شد که کی‌روش پس از بازی دوستانه و مشکوک به شرط‌بندی تیم ملی مقابل تیم منتسب به سیرالئون، در اسفندماه ۱۳۹۶ به حمایت از بامداد میرزایی، ایجنت این مسابقه پرداخت و او را شریک تجاری خود معرفی کرد. البته این پایان کار نبود و دو برابر شدن پاداش صعود به جام جهانی ۲۰۱۸ به کی‌روش از سوی مهدی تاج یا پرداخت ۲۰۰ هزار دلار پاداش بابت سومی در جام ملت‌های ۲۰۱۹ امارات به این مربی، در حالی که این مسابقات رده‌بندی نداشت، گوشه‌ای دیگر از تخلفات صورت گرفته در فدراسیون فوتبال بود.
رقم خوردن این اتفاقات و پرونده قرارداد ویلموتس، هیچکدام منجر به این نشد که جلوی بازگشت مهدی تاج به فوتبال گرفته شود. در حالی که پیش از انتخابات شهریور ۱۴۰۱ بخش اعظمی از جامعه فوتبال و رسانه‌ها معتقد بودند که نهادهای نظارتی اجازه حضور او در انتخابات را نمی‌دهند. حتی گفته شد که دادستانی تهران نامه‌ای زده و به دلیل داشتن پرونده باز، خواهان جلوگیری از حضور تاج در انتخابات را دارد، اما این فرد بار دیگر به فوتبال بازگشت تا هنوز دو سال از بازگشتش نگذشته، فسادهای گسترده در فوتبال بیداد کند. با اینکه تاریخ تخلفات رخ داده در پرونده فساد مس رفسنجان نشان می‌دهد که شروع این ماجراها از سال ۱۳۹۸ و زمان مهدی تاج بوده و مدیران منصوب شده او نیز در این پرونده بازداشت شده‌اند، اما خودش معتقد بود که تخلفات رخ داده مربوط به زمان او نیست.

ماجرای ویلموتس تمام شده ؟

البته مهدی تاج چندان هم از داشتن پرونده در دادسرا و داشتن پرونده‌های باز قضایی بدش نمی‌آید. شاید به بررسی صحبت‌هایی که پس از بازگشت به فوتبال داشت، به نوعی به داشتن این پرونده‌ها هم افتخار کند که اعلام کرد فقط ۳ پرونده قضایی دارد که برای دوران مدیریتی او قابل قبول است. او که ۸ شهریور ۱۴۰۱ بار دیگر به ریاست فدراسیون فوتبال رسید ۹ روز پس از این اتفاق و در روز ۱۷ شهریور ۱۴۰۱ در یک نشست خبری گفت: «در پرونده‌های اخیر قضایی که همه می‌گویند، مایلم مفصل صحبت کنم. در این مدت ۳ پرونده دارم که در طول مدیریتی قابل قبول است. هر سه پرونده فوتبالی است؛ هیچ چیز غیر از فوتبالی نیست. مالی و... نیست». تاج که یکی از پرونده‌هایش را مربوط به استفاده از بازنشستگان (حیدر بهاروند و محمدرضا ساکت) مربوط می‌دانست، در مورد پرونده دیگرش اشاره کرد که موضوع به تبلیغات محیطی و تخفیفی بوده که به شرکت بهره‌بردار داده بودند. هرچند تاج توجیهاتی در این خصوص آورد که در مطلب دیگری قابل بررسی است، اما پرونده تبلیغات محیطی دقیقاً مالی بود که رئیس فدراسیون فوتبال اشاره داشت هیچ پرونده مالی ندارد.
مهدی تاج که با وجود این پرونده‌ها توانست در انتخابات این فدراسیون کاندیدا شود و بازهم به ریاست برسد در خصوص پرونده مارک ویلموتس هم توضیجات جالبی ارائه کرد: «می‌دانید اگر هر سرمربی را ۲ ماه پولش را ندهند، می‌تواند بلافاصله برود فسخ قرارداد کند و از این قاعده افرادی مثل برانکو، استراماچونی، کالدرون و… استفاده کردند. در پرونده طوری رفتار شد که ذهن مردم به این سمت رفته که چه فسادی داشته است». با اینکه تاج به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال امضا کننده قرارداد ویلموتس بود و با پرداخت نکردن دستمزد چند برابر شده‌اش عامل فسخ قرارداد و شکایت او به فیفا شد، اما در این موضوع طوری برخورد کرد که انگار اتفاقی عادی رخ داده است. در حالی که با همین پرونده و مقروض شدن فدراسیون فوتبال به شستا بابت پرداخت دستمزد ویلموتس، شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی (شستا) توانست ساختمان فدراسیون فوتبال و سه دانگ از ساختمان باشگاه پرسپولیس را مصادره کند. اما انگار از نظر تاج هیچکدام از این پرونده‌ها مالی نبوده و با افتخار اعلام کرد که سه پرونده در دستگاه قضایی دارد که قابل قبول است! او بعدها و در گفت‌وگوی تلویزیونی خود هم در پاسخ به مجری برنامه که درباره پرونده مارک ویلموتس پرسیده بود، اعلام کرد: «پرونده در جیب من است».

مشکلات برای خانواده

در این شکایت، محل وقوع جرم به آدرس یکی از دفاتر شخصی تاج و آقازاده‌هایش در خیابان «شیخ بهایی» ثبت شده است. در تاریخ چهاردهم اسفند ۱۴۰۱، این پرونده با دستور قاضی در وضعیت محرمانه قرار می‌گیرد. پرونده دیگری از مهدی تاج با شکایت فردی حقیقی به نام «محمد مختاری» در اول مرداد ۱۴۰۱ در دادسرای انقلاب ناحيه ۲۸ (جرايم كاركنان دولت) در تهران ثبت شده است. عناوین اتهامات وارده به فردی که یک ماه پس از این شکایت مدعی شد هیچ پرونده بازی مرتبط با موارد غیر فوتبالی ندارد، مشتمل بر «شروع به جعل و تزوير»، «استفاده از اوراق مجعول در جهت کلاه‌برداری»، «صدور گزارش خلاف واقع» و «سوءاستفاده از موقعيت شغلی» بود.
در این پرونده، مهدی تاج از سوی شاکی متهم می‌شود که علی‌رغم تذکرهای مکرر از سوی نهادهای دولتی و سازمان‌های حافظ محیط زیست و میراث فرهنگی، او به همراه آقازاده‌اش، «علی تاج»، در حال ساخت برجی در کنار یکی از ساختمان‌های میراث فرهنگی است که از سوی این سازمان ثبت ملی شده بود. گ
شاکی در این نامه به تاریخ ۱۹ شهریور ۱۴۰۱ تاکید می‌کند که فردی به نام «مجید نوروزبیگی»، رييس وقت حراست سازمان ميراث فرهنگی در جعل و سندسازی برای آغاز ساخت برج مهدی تاج در کنار این ملک تاریخی نقش داشته است. در این نامه، اشاره‌ای به این‌ که مهدی تاج به کدام ملک تاریخی ایران تعرض کرده، نشده است.
میان پرونده‌های فاش شده از سوی گروه هکری عدالت علی هم‌چنین می‌توان شکایت سازمان بازرسی کل کشور از مهدی تاج در تاریخ‌های ششم بهمن ۱۳۹۸، پس از آن شکایت دیگری در چهارم اسفند ۱۳۹۸ و شکایت سومی در تاریخ ۱۴ آذر ۱۴۰۰ به دلایلی از جمله «دخل و تصرف غيرمجاز در منابع مالی فدراسيون»، «تصرف غیرقانونی در وجوه عمومی»، «کسب مال غیرمشروع» و «استفاده غیرمجاز از اموال دولتی» را دید. او در تمامی این پرونده‌ها بدون حضور شخصی تبرئه شده است.
پرونده دیگری که در تاریخ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱ با شکایت معاون دادستان سازمان بازرسی كل كشور از مهدی تاج در شعبه اول دادگاه تجدیدنظر تهران تشکیل شده است، کمتر از سه هفته بعد، یعنی ۹ شهریور ۱۴۰۱ مختومه اعلام می‌شود؛ دقیقا یک روز پس از انتصاب مجدد مهدی تاج به ریاست فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی.
تاج در شکایت چهارم تیر ۱۴۰۱ سازمان بازرسی کل کشور به دلیل آن‌چه «تضييع اموال و وجوه دولتی» خوانده شده بود نیز ۲۵ مرداد همان سال تبرئه شد. او در سایر شکایات سازمان بازرسی در دهه ۱۳۹۰ نیز با حکم قوه قضاییه تبرئه شده بود.
حالا جدی‌ترین گزینه ریاست فدراسیون فوتبال با تمام سوابق حاشیه‌ساز خود، یک‌بار دیگر در انتخابات فدراسیون شرکت کرده تا برای چهار سال آینده، تصدی‌گر ریاست عالی‌ترین نهاد فوتبالی کشور باشد.
برچسب ها
اخبار مرتبط
ارسال نظر
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط فوتبال برتر در وب منتشر خواهد شد
نظرات کاربران

تا کنون نظری ثبت نشده است!

پربازدیدترین اخبار