به گزارش سایت رسمی فوتبال برتر؛ در جریان کنگره روز گذشته فیفا در شهر زوریخ، کشور عربستان سعودی به صورت رسمی به عنوان میزبان رقابتهای جام جهانی ۲۰۳۴ انتخاب و معرفی شد تا این کشور یک اتفاق ورزشی تاریخی را تجربه کند و شهرهای این سرزمین غرق در جشن و شادی مردم فوتبالدوست این سرزمین شود.
با این حال از مدتها قبل میزبانی عربستان قابل پیشبینی بود چرا که فیفا پیشتر اعلام کرده بود پرونده عربستان موفق به کسب امتیاز ۴۱۹.۸ از ۵۰۰ امتیاز شده است؛ این امتیاز، بالاترین امتیاز در تاریخ ارزیابیهای میزبانی جام جهانی محسوب میشود و دستاوردی بیسابقه در تاریخ این رقابتهاست. از این رو پیشبینی میشود سعودیها با کیفیتی کمنظیر و مثالزدنی، یک جام جهانی تاریخی و غیرقابل مقایسه با دورههای قبل از خود را به روی صحنه نمایش ببرند.
عربستان سعودی با تمرکز بر گسترش نفوذ خود در عرصه ورزش جهانی و تنوعبخشی به اقتصادش، بعد از انصراف استرالیا تنها پیشنهاددهنده میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ بود. این کشور که در سالهای اخیر سرمایهگذاریهای عظیمی در حوزههایی مانند فرمول ۱، گلف و فوتبال انجام داده، اکنون میزبان یکی از بزرگترین رویدادهای ورزشی جهان لقب گرفته و وعده داده این تورنمنت را به تجربهای بیسابقه تبدیل کند. عربستان سعودی در سالهای اخیر با سرمایهگذاری میلیاردها دلار در حوزههای مختلف ورزشی مانند مسابقات اتومبیلرانی، گلف، تنیس و بوکس، نفوذ قابلتوجهی در ورزش جهانی به دست آورده است.
پیش از این تنها باری که این رقابتها در یک کشور عربی حوزه خلیج فارس برگزار شد، سال ۲۰۲۲ در قطر بود که با جنجالهای زیادی همراه بود. بازیها به دلیل گرمای شدید به زمستان منتقل شدند، مسائل حقوق بشری مورد توجه گسترده قرار گرفت و در آخرین لحظه، فروش مشروبات الکلی در استادیومها ممنوع شد. با این حال، قطر موفق شد یکی از بهترین تورنمنتهای تاریخ را برگزار کند.
«محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی نقش زیادی در کسب این میزبانی داشت، چهرهای که با نفوذ خود در حاکمیت این کشور اصلاحات زیادی در عربستان ایجاد کرده و تلاش دارد اقتصاد عربستان را از وابستگی به نفت رها و آن را با ایجاد صنایع جدید، ترویج گردشگری و گسترش گزینههای تفریحی برای جمعیت جوان کشور، متنوعتر کند. به همین منظور، او سرمایهگذاریهای بزرگی در حوزه ورزش انجام داده است.
عربستان سعودی در حال حاضر میزبان مسابقات سالانه فرمول ۱ است و قرار است جام ملتهای آسیا ۲۰۲۷ و بازیهای زمستانی آسیایی ۲۰۲۹ را هم برگزار کند. رقابت گلف نوپای "LIV" این کشور هم در حال مذاکره برای همکاری با تور "PGA" است. علاوه بر این، لیگ فوتبال عربستان بازیکنان برجستهای از جمله کریستیانو رونالدو را در اختیار دارد. در این بین اضافه کردن میزبانی جام جهانی میتواند میلیونها بازدیدکننده جدید را جذب کرده و منابع درآمد تازهای برای این کشور ایجاد کند.
رقابت برای کسب سهمیه میزبانی سال ۲۰۳۴ از همان ابتدا محدود بود، زیرا فیفا مقرر کرده بود که این تورنمنت باید در آسیا یا اقیانوسیه برگزار شود. استرالیا پس از تصمیم به تمرکز بر سایر رویدادهای ورزشی که در سالهای آینده میزبانی خواهد کرد، از رقابت انصراف داد. سایر کشورها هم به دلیل آمادگی عربستان برای اختصاص میلیاردها دلار به زیرساختهای فوتبال و رابطه نزدیک این کشور با فیفا از ارائه پیشنهاد خودداری کردند زیرا به خوبی آگاه بودند که از شانس زیادی برخوردار نیستند.
در این میان، پیشنهاد انفرادی عربستان برای ۲۰۳۴ جاهطلبانه بود. این کشور هنوز هزینههای برنامه خود را اعلام نکرده است اما بهنظر میرسد ریخت و پاش زیادی در انتظار خواهد بود. قطر برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ حدود ۲۰۰ میلیارد دلار هزینه کرد، هرچند این مبلغ شامل پروژههایی مانند شبکه ریلی زیرزمینی جدید بود که حتی بدون برگزاری تورنمنت هم ساخته میشد.
با این حال کسب این میزبانی چندان هم بدون مشابه نبوده و دو سناتور آمریکایی، «ران وایدن» و «دیک دوربین»، از فیفا خواستند پیشنهاد عربستان را به دلیل سوابق حقوق بشری این کشور رد کند. گروههای مدافع حقوق بشر هم مانند دیدبان حقوق بشر و عفو بینالملل نگرانیهایی درباره بهرهکشی از کارگران خارجی ابراز کردهاند، موضوعی که در زمان میزبانی قطر هم مطرح بود، در آن زمان قطر از کارگران خارجی برای ساخت استادیومها و زیرساختها استفاده کرد. در گزارش سالانه حقوق بشر وزارت امور خارجه آمریکا در سال ۲۰۲۳، موارد دیگری همچون تبعیض علیه زنان و محدودیت آزادی بیان در عربستان سعودی برجسته شده است.
با این حال، عربستان سعودی طی هشت سال گذشته و در چارچوب برنامه اصلاحات اقتصادی موسوم به چشمانداز ۲۰۳۰، تغییرات قابل توجهی اعمال کرده است. زنان اکنون حق رانندگی و سفر مستقل دارند، و قوانین اجتماعی برای اختلاط جنسیتی در اماکن عمومی آسانتر شده است. رویدادهایی که پیشتر تابو محسوب میشدند، مانند جشنوارههای موسیقی و نمایشهای کمدی عم اکنون به فعالیتهای رایج آخر هفته تبدیل شدهاند و به طور کلی این کشور شباهتی به یک دهه قبل خود ندارد.
از دیگر مشکلات مطرح شده در زمینه میزبانی عربستان، گرمای این کشور است. در جام جهانی ۲۰۲۲، قطر برای مقابله با گرما، تورنمنت را از اواسط نوامبر تا اواسط دسامبر برگزار کرد، تصمیمی که اعتراض برخی از مالکان باشگاههای اروپایی را به دنبال داشت. آنها معتقد بودند تغییر زمان تورنمنت، لیگهای داخلی فوتبال را مختل میکند و خطر آسیبدیدگی بازیکنان ستاره در میانه فصل را افزایش میدهد. با این حال بهنظر میرسد عربستان هم قصدی مشابه با قطر داشته باشد. در زمستان، شهرهای میزبان عربستان دمایی خنکتر از اروپا در تابستان دارند. عربستان اعلام کرده آماده میزبانی جام جهانی در هر زمانی است، اما به احتمال زیاد تورنمنت ۲۰۳۴ هم تغییر زمان داده و تقویم لیگهای فوتبال را مختل خواهد کرد.
یکی از بزرگترین پرسشها درباره جام جهانی در عربستان سعودی این است که آیا در این رویداد الکل سرو خواهد شد یا خیر. در حالی که فروش و مصرف الکل بهطور کلی در این کشور ممنوع است، محدودیتها تا حدودی کاهش یافتهاند. عربستان نخستین فروشگاه مشروبات الکلی خود را در اوایل سال ۲۰۲۴ در ریاض افتتاح کرد، اما این فروشگاه فقط برای دیپلماتهای غیرمسلمان در نظر گرفته شده و هیچ نشانهای از گسترش این عرضه وجود ندارد. در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، فیفا به درخواست میزبان، فروش آبجو را در استادیومها در آخرین لحظه ممنوع کرد، هرچند طرفداران در سایر اماکن گزینههای زیادی برای مصرف مشروبات داشتند. محدودیت الکل در رویدادهای ورزشی بزرگ پدیدهای غیرمعمول نیست. به عنوان مثال، در المپیک ۲۰۲۴ پاریس، الکل فقط برای دارندگان بلیتهای VIP در دسترس بود و در لیگ برتر انگلیس هم تماشاگران اجازه ندارند در جایگاهها مشروبات الکلی مصرف کنند، از این رو بهنظر نمیرسد این امر به یک دغدغه بزرگ برای فیفا و فدراسیون فوتبال عربستان تبدیل شود.
عربستان اعلام کرده قصد دارد بیش از ۲۳۰ هزار اتاق هتل در شهرهای میزبان برای طرفداران و تیمها فراهم کند و در حال گسترش ظرفیت حملونقل هوایی خود است. این کشور همچنین برنامه دارد دومین شرکت هواپیمایی بزرگ خود، «ریاض ایر» را در سال آینده راهاندازی کند. هدف این شرکت اتصال به بیش از ۱۰۰ مقصد و جابهجایی ۱۰۰ میلیون مسافر سالانه تا سال ۲۰۳۰ است. خطوط ریلی و مسیرهای اتوبوس هم برای تسهیل سفر در سراسر کشور گسترش خواهند یافت.
مهمترین بخش خودنمایی عربستان در میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ قطعاً ورزشگاههای پر زرق و برق این کشور خواهد بود. استادیومهای فوق مدرنی که بنا به گفته کشور میزبان برای اولین بار از آنها در جهان رونمایی خواهد شد و بسیار متفاوت از ورزشگاههای کلاسیکی است که همه ما طرفداران فوتبال میشناسیم.
از ۱۵ استادیوم معرفی شده، یازده استادیوم کاملاً نوساز خواهند بود. علاوه بر هشت استادیوم در ریاض، چهار استادیوم در جده میزبانی میکنند و شهرهای خبر، ابها و نئوم هم هرکدام یک استادیوم در این تورنمنت خواهند داشت. مراسم افتتاحیه و فینال در ورزشگاه «ملک سلمان» ریاض با ظرفیت ۹۲ هزار نفر برگزار میشود. دومین استادیوم بزرگ شهر «کینگ فهد اسپرت سیتی» است که ۸۰ هزار نفر ظرفیت داشته و در ریاض قرار دارد. استادیوم دیگر شهر ریاض، استادیوم «روشن» است که به تازگی عکسهای عجیبی از طراحی و معماری آن منتشر شده و جزو دیگر ورزشگاههای ریاض در جام جهانی خواهد بود. استادیوم «آرامکو» در شهر خبر با ظرفیت ۴۷ هزار نفری و ورزشگاه »محمد بن سلمان» در قیدیه با ۴۵ هزار نفر گنجایش هم از دیگر استادیومهای میزبان جام جهانی خواهند بود که معماری جالب توجهی دارند. در ادامه به شکل جزییتری این استادیومها را معرفی خواهیم کرد.
استادیوم بینالمللی ملک سلمان با ظرفیت ۹۲۷۶۰ نفر، جواهر پروژه جام جهانی عربستان محسوب میشود و دیدار نهایی به میزبانی همین ورزشگاه است. بزرگترین استادیوم برای این مسابقات توسط طراحان مشهور «استادیوم تاتنهام» طراحی شده و دارای طرح کاسهای است. این استادیوم با محیط کوهستانی اطراف خود ترکیب خواهد شد و این زیستگاه طبیعی بخشی از سقف ورزشگاه را تشکیل میدهد که علاوه بر جذابیت زیبایی شناختی، سایه و تهویه متناسب با آب و هوای کویر را برای تماشاگران و بازیکنان فراهم میکند.
استادیوم شهر ورزشی ملک فهد با ۷۰۲۰۰ نفر ظرفیت، دیگر ورزشگاه جذاب جام جهانی ۲۰۳۴ است. این ورزشگاه ابتدا در سال ۱۹۸۷ با ظرفیت ۵۸۰۰۰ نفر افتتاح شد و حالا برای جام جهانی گسترش یافته است. ورزشگاه ملک فهد دارای یک سقف متمایز با طرحی به شکل خیمه است که بر روی مجموعهای از ۲۴ دکل که هر کدام ۵۸ متر ارتفاع دارند، پشتیبانی میشود و یادآور سنت بادیه نشینی مردم عربستان است.
سومین استادیوم جهانی از لحاظ ظرفیت، ورزشگاه محمد بن سلمان است که ۴۶۹۷۹ نفر گنجایش دارد. این ورزشگاه ۲۰۰ متر بالاتر از سطح زمین خواهد بود و به طور ویژهای به عنوان بخشی از طراحی آیندهنگر روی صخره قرار خواهد گرفت تا ظاهر جالب و بینظیری پیدا کند. این مجموعه ورزشی همچنین دارای سه دیوار به شکل سنتی است و یک دیوار LED بزرگ جمع شونده هم سمت دیگر را اشغال میکند.
ورزشگاه روشن با ۴۶۰۰۰ نفر گنجایش یکی از پروژههای بلندپروازانهای است که هنوز در فاز تئوری قرار دارد و صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان در حال حاضر به دنبال پیمانکارانی برای ساخت این ورزشگاه است. طراحی این استادیوم شبیه به قطعات و خردههای کریستالی متعددی است که رو به آسمان قرار دارند و در شب هم میدرخشند. بزودی این ورزشگاه در جنوب ریاض به عنوان بخشی از یک محله مسکونی گستردهتر ساخته خواهد شد.
ورزشگاه فیصل بن فهد از دیگر از ورزشگاههای در حال توسعه است که قرار است یکی از استادیومهای میزبان جام ملت های آسیا ۲۰۲۷ باشد. در ساخت این ورزشگاه از نقش و نگارهای سنتی منطقه مرکزی کشور عربستان و معماری این ناحیه الگوبرداری شده است. این ورزشگاه ۴۶۸۶۵ نفر گنجایش دارد.
قرار است در طراحی ورزشگاه ریاض جنوبی با ۴۷۰۶۰ نفر گنجایش پنلهای خورشیدی برای تولید انرژی پایدار مورد استفاده قرار بگیرد. این استادیوم با طراحی باله مانند خود که به رنگ قهوهای مایل به قرمز است، درهم تنیده شده و سقفی شفاف در بالای آن قرار گرفته است.
استادیوم جدید مورابا که با استفاده از پوست درخت اقاقیا و شکل غیرمعمولی ساخته شده، با طرحهایی صخرهمانند احاطه و به چند دره مرتفع تقسیم شده که در مرکز آن زمین چمن بازی قرار گرفته است. این استادیوم ۴۵۰۰۰ نفری بخشی از پروژه توسعه مجتمع ورزشی مربا در مرکز شهر است که در شمال غربی ریاض در حال احداث است.
استادیوم دانشگاه ملک سعود جایی است که النصر همراه «کریستیانو رونالدو» در آن بازی میکند. قرار است برای جام ملت های آسیا ۲۰۲۷ و جام جهانی ۲۰۳۴، طراحان این ورزشگاه ظرفیت استادیوم را از ۲۷۰۰۰ نفر به بیش از ۴۶۰۰۰ نفر افزایش بدهند. از ویژگیهای این ورزشگاه میتوان به «سقف متحرک و چرخ دار سبک وزن» و سایر امکانات پیشرفته برای مطابقت با استانداردهای فیفا اشاره کرد.
ورزشگاه شهر ورزشی ملک عبدالله در سال ۲۰۱۴ ساخته شد و می تواند تا ۵۸۰۰۰ هوادار را در خود جای دهد. این ورزشگاه در حال حاضر دومین ورزشگاه بزرگ عربستان سعودی است. این استادیوم که به دلیل طراحی هندسی متمایزش «جواهر درخشان» نامیده میشود، در قلب جده قرار دارد و یک مکان چند منظوره است. گفتنی است این ورزشگاه قبلاً میزبان رویدادهای ورزشی معروفی مانند فینال جام باشگاه های جهان ۲۰۲۴ و مسابقه بوکس بین «آنتونی جاشوا» و «الکساندر اوسوک» بوده است.
یکی از رنگارنگترین استادیومهایی که برای جام جهانی ۲۰۳۴ ساخته میشود، استادیوم ساحلی قیدیا است که ظاهراً از رابطه پویا بین مردم و آب و انرژی الهام گرفته شده است و قرار است در سبک معماری خود تداعی کننده «موج مکزیکی» باشد. این ورزشگاه در ۴۵ کیلومتری شمال جده خواهد بود.
چیزی که استادیوم «سنترال دِوِلوپمنت جده» را منحصر به فرد میکند این است که اطراف آن را ساختمانهایی احاطه کردهاند که طراحی تاریخی دارند و بافت قدیم را با بافت جدید ترکیب میکنند. این طراحی، معماری سنتی منطقه تاریخی البلد جده را بازتاب میدهد و در عین حال پیشرفتهای فناوری و طراحی ساختمان های نوآورانه را در برمیگیرد.
استادیوم شهر اقتصادی ملک عبدالله به شکل طبل ساخته خواهد شد و بخش مرکزی شهر جدید ساحل دریای سرخ است. این ورزشگاه ۴۵۷۰۰ نفر گنجایش دارد.
یکی دیگر از ورزشگاههایی که در حال ساخت است، استادیوم آرامکو است که تا سال ۲۰۲۶ تکمیل خواهد شد و برای جام ملت های آسیا ۲۰۲۷ مورد استفاده قرار میگیرد. در طراحی استادیوم از گردابهای سواحل عربستان سعودی الهام گرفته شده و به همین دلیل ورزشگاه با سازههای بادبانمانند پوشیده شده است.
استادیوم دانشگاه ملک خالد که در جنوب غربی شهر ابها واقع شده است، یکی از استادیومهای موجود در حال بازسازی است. این ورزشگاه در سال ۱۹۸۷ با ظرفیت فعلی ۱۲۰۰۰ نفر افتتاح شد که برای جام جهانی به شدت افزایش خواهد یافت. این بازسازی همچنین شامل یک جایگاه جدید غربی، سیستمهای تکنولوژیکی پیشرفته در سراسر استادیوم و امکانات اضافی برای مدیریت ترافیک خواهد بود.
پروژه ساخت ورزشگاه نئوم یکی از جذابترین و عجیبترین استادیومهای جام جهانی ۲۰۳۴ است و بخشی بزرگ از «کلان شهر» جدید در حال ساخت است. عربستانیها ادعا کردهاند که این ورزشگاه بر فراز یک اسکله تفریحی ساخته خواهد شد که همین آن را بینظیرترین ورزشگاه جهان خواهد کرد.
تا کنون نظری ثبت نشده است!