اختصاصی / با شروع سال جدید شمسی، هر روز اتفاقات مهم سال گذشته را به صورت ماهبهماه بررسی کنیم و حالا دیگر نوبت آخرین ماه یعنی «اسفند ۱۴۰۲» است.
به گزارش سایت رسمی فوتبال-برتر" class="text-black">فوتبال برتر؛ در اوایل اسفند ماه سال ۱۴۰۲، واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به مراحل نهایی خود رسید و قرار شد ۱۰ درصد سهام این دو باشگاه از ۱۵ اسفند در بورس عرضه شود.
نخستین زمزمههای واگذاری سرخابیها به بخش خصوصی ۲۰ سال پیش مطرح شد؛ جایی که هیات عالی واگذاری در یکم آذرماه سال ۱۳۸۳ جلسهای با حضور تمامی اعضا در ریاست جمهوری تشکیل داد. یکی از پیشنهادهای این جلسه واگذاری باشگاه فرهنگی ورزشی پیروزی (پرسپولیس) بود که از سوی سازمان تربیت بدنی وقت مطرح شد. البته در آن جلسه مقرر شد تا این پیشنهاد فعلا مراعی باقی بماند.
واگذاری باشگاه پرسپولیس در جلسه ۱۸ بهمن آن سال مورد بررسی و تصویب قرار گرفت و قرار بود مراحل نهایی آن در هیات دولت بررسی شود اما ۱۰ روز پس از موافقت هیات واگذاری، این هیات در جلسه دیگری (به تاریخ ۲۷ بهمن سال ۱۳۸۳) مصوبات ۲ جلسه قبلی خود را مراعی اعلام و هر گونه اقدام از سوی هیات در مورد اجرایی نمودن تصمیمات واگذاری پرسپولیس، منوط به اخذ نظریه نهایی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور شد!
البته این پایان ماجرا نبود بلکه بعد از کشوقوسهای زیاد، طرح واگذاری صد در صدی پرسپولیس به هیات دولت رفت اما در دهم مرداد ماه سال ۱۳۸۴، در روزهای پایانی کار خود، تنها با واگذاری ۲۰ درصد از سهام باشگاه موافقت کرد اما این واگذاری پیش از انجام به شکست انجامید! بعد از ۲ دهه هنوز مشخص نشده که چرا هیات دولت در آن زمان با واگذاری کامل باشگاه پرسپولیس مخالفت کرد یا اینکه چرا مصوبه واگذاری ۲۰ درصدی آن هیچگاه اجرایی نشد.
هرچند بارها در دولتهای مختلف بحث واگذاری مطرح شد و به سرانجامی نرسید اما در دولت اخیر این موضوع با جدیت بیشتری وارد فاز عملیاتی شد. در همین رابطه «علی بهادری جهرمی» سخنگوی دولت در ۱۲ بهمن ماه و همزمان با دهه فجر اعلام کرد: «استقلال و پرسپولیس تیمهای مردم هستند و باید به مردم هم واگذار شوند در این زمینه دولت و سازمان خصوصیسازی پیگیر ماجرا هستند.»
با اعلام سخنگوی دولت کار ارزشگذاری باشگاه استقلال و پرسپولیس در بهمنماه به پایان رسید. بنا بر اعلام «حسین قربانزاده» رئیس وقت سازمان خصوصیسازی ارزشگذاری ۲ باشگاه در ۲۴ بهمن ماه به پایان رسید و قرار شد تا نیمه اسفند واگذاری انجام شود. شکستن تابوی واگذاری ۶ هزار روزه سرخابیها، در ۱۵ اسفند ۱۴۰۰ رنگ واقعیت به خود گرفت. در این روز و طبق اعلام سازمان خصوصیسازی، پرسپولیس ۳۲۰۰ میلیارد تومان و استقلال ۲۸۰۰ میلیارد تومان ارزشگذاری شدند تا به زودی عرضه سهام آنها در بازار پایه فرابورس آغاز شود!
سازمان فرابورس نیز در روز ۱۵ اسفند با عرضه ۱۰ درصد سهام این ۲ باشگاه به مردم موافقت کرد. عرضه سهام این ۲ باشگاه با استقبال هواداران مواجه شد تا جایی که پس از ۹ روز پذیرهنویسی سهام استقلال و پرسپولیس در ۲۸ اسفند آن سال به پایان رسید و بر اساس اعلام فرابورس، ۳۵۰ میلیارد تومان پرسپولیس و ۳۵۹ میلیارد تومان استقلال از طریق فروش سهام افزایش سرمایه داشتند.
چند ماه پس از واگذاری موفق ۱۰ درصد سهام باشگاه استقلال و پرسپولیس، وعده واگذاری ۵۱ درصد از سهام این ۲ باشگاهها از سوی وزیر وقت ورزش و جوانان در رسانهها مطرح شد اما شیوه هزینهکرد و استفاده از پول ناشی از فروش ۱۰ درصد از سهام این ۲ باشگاه توسط مدیران سرخابی، موجب شد تا دولت نظارت بیشتری بر روی قوانین و مقررات مالی استقلال و پرسولیس داشته باشد و حتی بحث مالکیت آنان را نیز مورد توجه قرار داد تا مشکلی برای حضور آنان در لیگ قهرمانان آسیا ایجاد نشود. نظارت دقیق و همچنین شفافسازی مالی ۲ باشگاه موجب شد تا واگذاری ۵۱ درصد سهام سرخابیها طولانی شود.
در روزهای پایانی سال ۱۴۰۲ هم فرابورس در اطلاعیههایی جداگانه اعلام کرد سهام باشگاه پرسپولیس و استقلال در فروردین ماه ۱۴۰۳ عرضه میشود و بعد از آن گمانهزنیهایی درباره مشتریان آن - که از بین بانکهای کشور است - مطرح شد و حال باید دید چه سرانجامی خواهد داشت.
تا کنون نظری ثبت نشده است!